Ανακαλύπτοντας τον αληθινό σας εαυτό μέσα από τα αρχέτυπα


 

Γράφει η Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον εαυτό του για πρώτη φορά ο άνθρωπος αρχίζει να βασανίζεται από υπαρξιακά ερωτήματα: Ποιος είμαι; Γιατί έχω έρθει στον κόσμο; Πώς μπορώ να εκπληρώσω το σκοπό της ζωής μου; Ερωτήματα αμείλικτα που γίνονται βασανιστικά όσο δεν βρίσκουμε τις απαντήσεις τους.

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο της Caroline Myss “Αρχέτυπα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Επειδή είμαι σε διαδικασία σχεδιασμού των επόμενων σεμιναρίων του Believe In You, αναζητώ ενδιαφέρον υλικό από διάφορες πηγές. Ειδικά για τα θέματα της “Ανακάλυψης των ταλέντων των παιδιών”,  του Σχεδιασμού καριέρας  και της Στοχοθεσίας, που είναι από τα πιο δύσκολα θέματα.

Με τεράστια έκπληξη ανακάλυψα ότι οι περισσότερες από τις απαντήσεις που ψάχνουμε κρύβονται στα αρχέτυπά μας. Ο καθένας μπορεί να βρει τις δικές του απαντήσεις, αρκεί να έχει ανοιχτό μυαλό και καρδιά να δεχτεί γνώση και ιδέες που δεν είναι “ορατές με γυμνό μάτι”: Αυτό σημαίνει ότι τα αρχέτυπα είναι μια γλώσσα που μας κάνει να επικοινωνούμε με το ασυνείδητό μας, άρα δεν αποδεικνύονται εξαρχής συνειδητά.

Τα αρχέτυπα επικοινωνούν μαζί μας ψυχικά, μέσα από το προαίσθημα, τη διαίσθηση, το ένστικτο, τα “ρίγη” που διατρέχουν τη ραχοκοκαλιά μας, και άλλες σημαντικές αισθήσεις. Σας έχει τύχει ποτέ να πάτε σε ένα πάρτυ και να αντιπαθήσετε έναν άνθρωπο που γνωρίσατε εκεί από την πρώτη στιγμή; Σας έχει τύχει να σας προσφέρουν μια δουλειά με τις καλύτερες προδιαγραφές, αλλά να νιώθετε έναν κόμπο στο στομάχι στη σκέψη ότι θα συνεργαστείτε με τον Χ προϊστάμενο; Περιστατικά σαν και αυτά έχουν συμβεί σε όλους μας, αν και ίσως δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Στην πραγματικότητα είναι το ένστικτό μας που μας “μιλάει” και μας προειδοποιεί. Όταν δεν εμπιστευόμαστε κάποιον, αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το αρχέτυπό του ή επειδή έχουμε συναντήσει κάποιον άλλο με το ίδιο αρχέτυπο και δεν μας αρέσει ο τρόπος που φέρεται.

Τα αρχέτυπα επικοινωνούν συνεχώς μαζί μας και μας επηρεάζουν, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Ουσιαστικά εκφράζουν τον βαθύτερο εαυτό μας, το πλήρες δυναμικό μας. Το μυστικό είναι να αναγνωρίσουμε τα αρχέτυπά μας, να τα αποδεχτούμε και να τα αξιοποιήσουμε πλήρως για να βιώσουμε την αυτο-εκπλήρωση, που είναι το ανώτατο επίπεδο ανθρωπίνων αναγκών, κατά τον Maslow.

Διαφορετικά, θα είμαστε καταδικασμένοι να δεχόμαστε τα μηνύματα των αρχετύπων μας και να τα αγνοούμε. Θα απορρίπτουμε τις διαισθητικές προτάσεις που αποκαλύπτουν ταλέντα μας σαν να είναι ένα κακό όνειρο, με τη σκέψη “Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό. Και τι γίνεται αν αποτύχω;”

Η απάντηση σε αυτό είναι η γνήσια αυτο-εκτίμηση. Να πιστεύεις και να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις δυνατότητές του.  Believe In You δηλαδή!

Τα αρχέτυπα είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουμε χρήματα, ψωνίζουμε, τι αγοράζουμε και γιατί. Επηρεάζουν την ποιότητα των σχέσεών μας και το ποιος μας έλκει και γιατί. Αν έχετε παρατηρήσει να έχετε pattern (μοτίβο συμπεριφοράς) ως προς τον τύπο του ανθρώπου που επιλέγετε ως σύντροφο, η απάντηση βρίσκεται στο αρχέτυπό σας.

Γενικά οτιδήποτε επανέρχεται είναι μια ένδειξη για το ποια αρχέτυπα λειτουργούν στη ζωή σας.


Πηγή flowmagazine.gr

 

 


Μοιράσου:


Ίσως σε ενδιαφέρουν

 


 

Σχόλια

Υποστήριξε το Kalma με ένα Likeή περίμενε 20 δευτερόλεπτα

Αν έχεις κάνει ήδη like, πάτησε εδώ