Από τι μας προστεύει η τσίχλα;


 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μασούν καθημερινά τσίχλα μετά μανίας. Για να αποκτήσουν δροσερή αναπνοή, όταν αισθάνονται νευρικότητα ή ακόμα για να καθαρίσουν τα δόντια τους έπειτα από ένα γεύμα. Η γλυκιά της γεύση (σε εκατοντάδες ποικιλίες) ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Τελικά η τσίχλα είναι μια… φούσκα ή και κάτι παραπάνω;

Κατά της ξηροστομίας

Πολλοί οδοντίατροι συνιστούν την τσίχλα (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη) ως μέσο θεραπείας σε όσους υποφέρουν από ξηροστομία ή μειωμένη παραγωγή σάλιου. Σχετικές έρευνες που έγιναν κυρίως στην Αμερική έδειξαν ότι έπειτα από δεκάλεπτο μάσημα τσίχλας κάθε πρωί επί δύο εβδομάδες άνθρωποι που είχαν πρόβλημα αύξησαν την παραγωγή σάλιου βρίσκοντας λύση στο πρόβλημά τους.

Κατά της τερηδόνας

Εφόσον λοιπόν η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή σάλιου, μάλλον δίνει ένα χέρι βοήθειας στη γενική στοματική υγιεινή. Διότι, ως γνωστόν, το σάλιο είναι ένας φυσικός προστατευτικός παράγοντας που καθαρίζει τα δόντια και εξουδετερώνει τα οξέα, τα οποία παράγονται από τη μικροβιακή πλάκα προκαλώντας διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών (τερηδόνα). Βέβαια οι συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες της τσίχλας ισχύουν μόνο στην περίπτωση που δεν περιέχει ζάχαρη.

Τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα ως προς την αντιτερηδογόνο δράση της φαίνεται να έχει η συνθετική γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη. Σχετική μελέτη που έγινε στη Φινλανδία έδειξε μείωση της φθοράς των δοντιών σε παιδιά που μασούσαν τσίχλα με το συγκεκριμένο συστατικό.

Τι συμβαίνει με την αδαμαντίνη;

Ωστόσο, άλλη μελέτη από ερευνητές των πανεπιστημίων της Βοστώνης, του Ελσίνκι και της Νότιας Νεβάδας έδειξε ότι μπορεί μεν η τσίχλα με ξυλιτόλη να βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας, αλλά παράλληλα η ξυλιτόλη – όπως και τα άλλα υποκατάστατα ζάχαρης – αυξάνει την οξύτητα στο στόμα με αποτέλεσμα να απειλείται η αδαμαντίνη, το προστατευτικό περίβλημα των δοντιών. Όταν μάλιστα η τσίχλα έχει γεύση φρούτου, ο κίνδυνος φθοράς της αδαμαντίνης αυξάνεται.

Να θυμάσαι:

  • Να προτιμάς μαστίχα Χίου. Πρώτον, είναι ελληνικό προϊόν και δεύτερον, είναι μακράν η καλύτερη τσίχλα στον κόσμο.
  • Η τσίχλα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα καλό βούρτσισμα δοντιών.
  • Να μη μασάς τσίχλα ασταμάτητα. Επιπλέον, αν κάποια στιγμή κατά τη μάσηση νιώσεις κόπωση ή πόνο στα σαγόνια ή ακόμα και πονοκέφαλο, καλύτερα να την πετάξεις. Πιθανόν να έχουν καταπονηθεί οι γναθικοί μύες.
  • Οι τσίχλες δεν ασπρίζουν τα δόντια. Μην πείθεσαι λοιπόν από τέτοιου είδους υποσχέσεις. Δεν έχουν αποτέλεσμα.

 

 

Πηγή: www.bimag.gr


Μοιράσου:


Ίσως σε ενδιαφέρουν

 


 

Σχόλια

Υποστήριξε το Kalma με ένα Likeή περίμενε 20 δευτερόλεπτα

Αν έχεις κάνει ήδη like, πάτησε εδώ