Εσύ, ποιους στόχους βάζεις στην ζωή σου;


 

Πόσους από αυτούς βάζουμε στη διάρκεια της ζωής μας; Πανελλήνιες, πτυχίο, μετεκπαιδεύσεις, διαγωνισμοί ζωγραφικής, σκάκι, αθλητικές διοργανώσεις, ξένες γλώσσες, συνεντεύξεις για δουλειά, απώλεια κιλών, διαγωνισμοί για υποτροφία, διπλώματα μουσικής, μεταθέσεις, προσέγγιση και κατάκτηση συντρόφου..στόχοι, στόχοι που όσο είμαστε ζωντανοί θα θέτουμε.

Στόχος σημαίνει επιθυμία, σχεδιασμός, προετοιμασία, προσπάθεια, ενέργεια, αφοσίωση, φιλοδοξία, διάθεση για πρόοδο. Ο τρόπος που αντιδρώ είτε στην κατάκτηση ενός στόχου είτε στην αποτυχία εκφράζει κομμάτια του χαρακτήρα μου. Πόσο πολύ το θέλω; Θα παραμερίσω ο,τιδήποτε το σαμποτάρει στην πορεία για την κατάκτησή του; Πώς υπερασπίζομαι την επιθυμία μου; Τι ανοχή έχω στη ματαίωση; Τι σημαίνει για μένα «όχι», απόρριψη, αποτυχία;

Όσο υπέροχο είναι να ξέρω τι θέλω και να θέτω στόχους, άλλο τόσο πιο σημαντικό είναι να αντιλαμβάνομαι τις αδυναμίες και τα όριά μου, να μαθαίνω από τα λάθη μου και να δυναμώνω και να αναδιοργανώνομαι αν είναι που το θέλω πραγματικά ή να εγκαταλείπω και να κάνω διορθωτικές κινήσεις χωρίς εμμονές και ψυχαναγκαστική επιδίωξη.

Στην προσπάθεια για την επιτυχία αξίζει κανείς να έχει πού και πού μια άλλη ματιά, αυτή του εξωτερικού παρατηρητή, που βγαίνοντας από την κοντόφθαλμη λογική της επιθυμίας ως μονόδρομου, αποκτά την ικανότητα να δει τον επιθυμητό στόχο ως μια κουκίδα στη ζωή του ως σύνολο και νατου δώσει τη διάσταση που του αρμόζει.

Ακόμη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε αποτυχία δεν αφορά το πρόσωπό μας συνολικά, έχουμε τόσες ταυτότητες, τόσες ιδιότητες (πολίτης, εργαζόμενος, γονιός, αδελφός, γιος, σύντροφος, φίλος) που αποκλείεται ταυτόχρονα να έχουμε αποτύχει σε όλες! Έχουμε πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε το πρόβλημα.

Έχουμε λόγους να νιώθουμε περήφανοι κάθε μέρα, αρκεί σε κάθε αποτυχία αντί να μας χτυπάμε και να μας μαλώνουμε, να λέμε «μωρέ, κοίτα, μπορούσες και καλύτερα!».

Βασιλική Παπαδημητρίου
Ψυχολόγος Μ.Sc. Ιατρικής
Υπαρξιακή - Συστημική Ψυχοθεραπεία
www.papadimitriouvasiliki.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

 


Μοιράσου:


Ίσως σε ενδιαφέρουν

 


 

Σχόλια

Υποστήριξε το Kalma με ένα Likeή περίμενε 20 δευτερόλεπτα

Αν έχεις κάνει ήδη like, πάτησε εδώ