Η ομοιοπαθητική στην υγεία του ατόμου


 

Το τελικό όφελος της ομοιοπαθητικής στον ασθενή είναι ότι όχι μόνο ανακουφίζει τα παρόντα συμπτώματα, αλλά αποκαθιστά την εσωτερική τάξη σε ένα βαθύτερο επίπεδο και ως εκ τούτου παρέχει μία μόνιμη θεραπεία.

 

Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική ή ομοιοθεραπευτική επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1700 στη Γερμανία από τον Γερμανό γιατρό Σάμουελ Χάνεμαν. Η ομοιοπαθητική είναι μια ιατρική φιλοσοφία και πρακτική που βασίζεται στην ιδέα ότι το σώμα έχει την ικανότητα να θεραπεύσει τον εαυτό του, όπως δηλώνει άλλωστε και η ετυμολογία της λέξης, όμοιο και πάθος.

Πιο ειδικά,  η ομοιοπαθητική βασίζεται στο αξίωμα ότι «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια» (similia similibus curantur). Σύμφωνα με το αξίωμα αυτό η θεραπεία μιας ασθένειας μπορεί να επιτευχθεί με χρήση φαρμακευτικών ουσιών που είναι ικανές να προκαλέσουν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, όταν χορηγηθούν σε έναν υγιή οργανισμό.

Τα ομοιοπαθητικά προϊόντα περιέχουν συνήθως ακραίες αραιώσεις από βότανα, ορυκτά, ή άλλες ουσίες. Τα κοινά ομοιοπαθητικά συστατικά περιλαμβάνουν ακόνιτο, αντιμόνιο, άρνικα, μανδραγόρα, χαμομήλι, σίδηρο, υδράργυρο, μαγνήσιο, εμετικό, δηλητηριώδη κισσό, και πολλά άλλα. Θεωρητικά, μια ομοιοπαθητική δόση ενισχύει τη φυσιολογική επούλωση και τις αυτο-ρυθμιστικές διαδικασίες του σώματος.

 

Γιατί χρησιμοποιείται η ομοιοπαθητική;

Ιστορικά, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την ομοιοπαθητική για τη διατήρηση της υγείας και τη θεραπεία ενός ευρέως φάσματος μακροχρόνιων ασθενειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες: αλλεργίες, χρόνιες και οξείες λοιμώξεις, ίλιγγοι,  βρογχίτιδα, πνευμονοπάθειες, γαστρίτιδες, κολικοί, ατοπική δερματίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος, διαβήτης, υπέρταση και ημικρανία. Επίσης, έχει εφαρμοστεί για τη θεραπεία μικροτραυματισμών, όπως κοψίματα και γρατζουνιές ή διαστρέμματα. Η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν θεωρείται κατάλληλη για ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και σοβαρές λοιμώξεις.

 

Πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής

1. Η θεραπεία είναι ολιστική και ατομικιστική
Η ομοιοπαθητική αναγνωρίζει ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και η θεραπεία προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

2. Η ομοιοπαθητική είναι ασφαλής και αποτελεσματική
Η ομοιοπαθητική δρα διεγείροντας την έμφυτη ικανότητα του σώματος να επουλώνει. Παράλληλα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι άμεσα, ισχυρά και διαρκείας.

3. Η ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους
Η εναλλακτική αυτή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες, όπως επίσης και σε ευάλωτες ομάδες, βρέφη, παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Οι θεραπείες δεν είναι εθιστικές και δεν έχουν επιβλαβείς παρενέργειες
Μία ειδική μέθοδος παρασκευής που ονομάζεται δυναμοποίηση τελειοποιεί τις θεραπείες για να απομακρύνει τυχόν τοξικές παρενέργειες.

5. Η ομοιοπαθητική μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή προληπτικής θεραπείας
Με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, η ομοιοπαθητική μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία ενός ατόμου σε μία ασθένεια και μόλυνση.

 

Είναι ασφαλής η ομοιοπαθητική;

Οι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής πιστεύουν ότι αν και τα ομοιοπαθητικά διαλύματα είναι πολύ αραιωμένα, περιέχουν μια "μνήμη" της ουσίας στο νερό. Το σώμα αναγνωρίζει την ουσία και αντιδρά σε αυτό. Μελέτες έχουν προσπαθήσει να καθορίσουν αν τα αποτελέσματα των ομοιοπαθητικών θεραπειών είναι placebo ή αν συμβαίνει κάποια άλλη ενέργεια. Αν και οι μελέτες αυτές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τη λειτουργία των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι ομοιοπαθητικές αραιώσεις διαφέρουν από τα εικονικά φάρμακα.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας, εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε ομοιοπαθητική θεραπεία. Ο ίδιος θα πρέπει να έχει πλήρη γνώση της υγείας σας προκειμένου να σας καθοδηγήσει σχετικά με την αγορά των ομοιοπαθητικών διαλυμάτων και σε ποιον ομοιοπαθητικό γιατρό να απευθυνθείτε. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις συμβατικές θεραπείες για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας εάν χρησιμοποιείτε μια εναλλακτική θεραπεία ή αν σκέφτεστε το συνδυασμό εναλλακτικής θεραπείας και συμβατικής ιατρικής θεραπείας.


Πηγή flowmagazine.gr

 

 


Μοιράσου:


Ίσως σε ενδιαφέρουν

 


 

Σχόλια

Υποστήριξε το Kalma με ένα Likeή περίμενε 20 δευτερόλεπτα

Αν έχεις κάνει ήδη like, πάτησε εδώ