Η συγχώρεση, οι διαπροσωπικές διαμάχες και η πίεση


 

Η συγχώρεση δεν είναι μόνο ένα θρησκευτικό ή ηθικό δίδαγμα. Μειώνει την ένταση και το στρες που βιώνουμε, με πολύ θετικό αντίκτυπο για την υγεία και για την ποιότητα της ζωής μας!

Τα άτομα που μπορούν να συγχωρούν τους άλλους σε ζητήματα διαπροσωπικής διαμάχης έχουν χαμηλότερη πίεση σε σύγκριση με αυτούς που δεν μπορούν να συγχωρούν.

Η επιθετικότητα και ο θυμός έχουν συσχετιστεί με κακή υγεία και ιδιαίτερα προβλήματα καρδίας. Ενώ η σχέση αυτή της ψυχοσύνθεσης και της σωματικής υγείας έχει διερευνηθεί, αντίθετα η σχέση της συγχώρεσης με την υγεία δεν έχουν εξεταστεί στον ίδιο βαθμό σε έρευνες.

Επιστήμονες από το Tennessee, προσπάθησαν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ συγχώρεσης και αρτηριακής πίεσης. Υπέβαλαν 108 φοιτητές (44 άντρες και 64 γυναίκες)σε ερωτηματολόγια σχετικά με καταστάσεις διαπροσωπικών συγκρούσεων τις οποίες είχαν βιώσει.

Βασικά εξετάστηκαν ο τρόπος αντίδρασής τους και τα αισθήματα συγχώρεσης που τους χαρακτήριζαν σε δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η πρώτη όταν ένιωθαν ότι προδόθηκαν από ένα από τους γονείς τους ενώ η δεύτερη όταν συνέβηκε το ίδιο με ένα φίλο ή συνεργάτη τους.

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που είχαν με τους φοιτητές, οι ερευνητές αξιολογούσαν την πίεση, το ρυθμό της καρδίας και έκαναν ορισμένα ηλεκτροφυσιολογικά τεστ όπως το ηλεκτρομυογράφημα.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι αυτοί που είχαν μια ψυχοσύνθεση περισσότερο επιρρεπή στο να συγχωρεί, είχαν πιο χαμηλή διαστολική αρτηριακή πίεση. Αυτοί που είχαν τάση να μη συγχωρούν, είχαν πιο ψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης φάνηκε ότι αυτοί που δεν μπορούσαν να συγχωρήσουν όταν έφερναν στην μνήμη τους τη συγκεκριμένη υπόθεση, ένιωθαν περισσότερη ένταση σε σύγκριση με αυτούς που μπορούσαν και συγχωρούσαν.

Η αύξηση της έντασης σχετιζόταν με ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο ενεργοποιείται κατά το στρες. Ο χρόνος χαλάρωσης μετά από μια ένταση λόγω απουσίας ικανότητας συγχώρεσης, ήταν παρατεταμένος και μεγαλύτερος σε αυτούς που δεν μπορούσαν να συγχωρέσουν.

Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά εάν λάβουμε υπ' όψη ότι μια από τις θεωρίες που υπάρχουν για τη γένεση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων είναι ότι το μεγάλο και χρόνιο στρες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση των ασθενειών αυτών.

Τελικά η συγχώρεση δεν είναι μόνο ένα χριστιανικό δίδαγμα. Είναι παράλληλα μια συνταγή για μείωση της έντασης και του στρες με πολύ θετικό αντίκτυπο για την υγεία και για την ποιότητα ζωής.


Πηγή medlook.net

 

 


Μοιράσου:


Ίσως σε ενδιαφέρουν

 


 

Σχόλια

Υποστήριξε το Kalma με ένα Likeή περίμενε 20 δευτερόλεπτα

Αν έχεις κάνει ήδη like, πάτησε εδώ