Οικογενειακά πρότυπα


 

Όλοι έχουμε οικογενειακά πρότυπα και είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο στους γονείς μας, στον τρόπο με τον οποίο ζήσαμε την παιδική μας ηλικία ή στο περιβάλλον μας. Αυτό όμως μας εμποδίζει να προχωρήσουμε και δε μας αφήνει να απελευθερωθούμε. Γι’ αυτό και παραμένουμε θύματα εκείνων των πεποιθήσεων, αντιμετωπίζοντας συνέχεια τα ίδια προβλήματα.
Δεν έχει καμία σημασία τι σου έκαναν οι άλλοι ή τι σου έμαθαν στο παρελθόν. Σήμερα είναι μα καινούρια μέρα. Τώρα τα ηνία τα κρατάς εσύ. Αυτήν εδώ τη στιγμή δημιουργείς το μέλλον στη ζωή σου και στον κόσμο σου… μόνο εσύ μπορείς να δουλέψεις τον εαυτό σου και να τον αλλάξεις.


Μόνο εσύ μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι και αισθάνεσαι και δρας. Το μόνο που σου λέω είναι ότι μπορείς. Και είναι βέβαιο ότι μπορείς, γιατί έχεις μέσα σου μία Ανώτερη Δύναμη, που, αν την εμπιστευθείς, θα σε βοηθήσει να απελευθερωθείς από αυτές σου τις πεποιθήσεις.


Θυμήσου ότι όταν ήσουν μωρό, αγαπούσες τον εαυτό σου όπως ήταν. Δεν υπάρχει μωρό που να επικρίνει το σώμα του και να λέει ας πούμε: « Αχ, η περιφέριά μου είναι πολύ μεγάλη». Τα μωρά είναι ενθουσιασμένα με το σώμα τους και εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους. Όταν τα μωρά είναι ευτυχισμένα το καταλαβαίνεις κι όταν θυμώνουν το ξέρει όλη η γειτονιά. Ποτέ δε φοβούνται να δείξουν στους άλλους πως αισθάνονται. Ζουν την κάθε στιγμή. Κι εσύ ήσουν κάποτε έτσι. ‘Όμως καθώς μεγάλωνες, άκουγες τους άλλους γύρω σου και μάθαινες απ’ αυτούς για το φόβο, την ενοχή και την επίκριση.


Αν μεγάλωσες σε μια οικογένεια όπου η επίκριση ήταν κανόνας, τότε έγινες κι εσύ επικριτικός. Αν μεγάλωσες σε μία οικογένεια που δεν σου επέτρεπε να εκδηλώσεις το θυμό σου, τότε σίγουρα ο θυμός και η αντιπαράθεση σου προκαλούν τρόμο. Γι αυτό και τα καταχώνιασες μέσα σου.


Αν μεγάλωσες μέσα σε μια οικογένεια που τα μέλη της κυριαρχούταν από ενοχές, τότε ίσως κι εσύ έγινες ένας ενήλικας γεμάτος ενοχές. Κατά πάσα πιθανότητα έγινες ο τύπος που συνέχεια λέει «συγνώμη» και δεν μπορεί ποτέ να ζητήσει κάτι ευθέως, γιατί πιστεύει ότι πρέπει να πείσεις τους άλλους με πλάγιους τρόπους για να πάρεις αυτό που θέλεις.


Καθώς μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε από το περιβάλλον μας αυτές τις λαθεμένες ιδέες και χάνουμε την επαφή μας με την εσωτερική μας σοφία. Στην ουσία λοιπόν αυτό που χρειάζεται είναι να εγκαταλείψουμε αυτές τις νοσηρές ιδέες και να επιστρέψουμε στην αγνότητα του εσωτερικού εαυτού μας, εκεί όπου αγαπάμε τον εαυτό μας.


απόσπασμα «Η δύναμη είναι μέσα σου» της Louise L. Hay

 

Πηγή: Αλληλεπίδρασις ΑμΚΕ

 

 


Μοιράσου:


Ίσως σε ενδιαφέρουν

 


 

Σχόλια

Υποστήριξε το Kalma με ένα Likeή περίμενε 20 δευτερόλεπτα

Αν έχεις κάνει ήδη like, πάτησε εδώ