Τι θαυματουργό κάνει ο ιδρώτας στο δέρμα;


 

Πώς επουλώνεται μια πληγή; Και με τη βοήθεια του ιδρώτα (εκτός των άλλων μηχανισμών του σώματος). Όπως διαπίστωσαν ερευνητές δερματολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι ιδρωτοποιοί αδένες συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην επούλωση των πληγών. Μη φανταστείς βέβαια ότι οι επιστήμονες μας προτείνουν να λατρέψουμε την ιδρωμένη μασχάλη ως κορυφαίο επουλωτικό παράγοντα. Δε μιλούν για τους ιδρωτοποιούς αδένες της μασχάλης και της πρωκτογεννητικής περιοχής, αλλά για τα εκατομμύρια μικρών αδένων (ονομάζονται εκκρινείς) που είναι κατανεμημένοι σε όλη την επιφάνεια του σώματος (κυρίως στις παλάμες, το μέτωπο, τα πέλματα, το στήθος και τη ράχη) παράγοντας συνήθως άοσμο ιδρώτα (πλην παθολογικών περιπτώσεων).

Αδένες με κρυφή αποστολή

Τα παραδοσιακά καθήκοντα των εκκρινών αδένων είναι να δημιουργούν έναν προστατευτικό μανδύα για το δέρμα ώστε να μην υποφέρει από τις τριβές, να ψύχουν το σώμα όταν χρειάζεται και να διατηρούν το ισοζύγιο των ηλεκτρολυτών. Τώρα όμως έρχεται στο φως αυτή η νέα εξαιρετική λειτουργία τους.

Ο ιδρώτας ξανανιώνει την επιδερμίδα

Οι ερευνητές θέλησαν να ανιχνεύσουν τους τρόπους που χρησιμοποιεί το σώμα για να θεραπεύσει πληγές, γδαρσίματα, εγκαύματα και έλκη, με σκοπό να ανακαλύψουν νέες θεραπείες για τα διαβητικά έλκη και άλλου τύπου πληγές που δεν επουλώνονται. Έτσι έκαναν μικρά τραύματα με λέιζερ στους βραχίονες όσων συμμετείχαν στην έρευνα και παρατήρησαν τον χρόνο επούλωσης των πληγών τους. Έκπληκτοι είδαν ότι ο ιδρώτας συνέβαλε στην αναγέννηση και την επισκευή της επιδερμίδας. Στη συνέχεια υπέθεσαν ότι οι ιδρωτοποιοί αδένες διατηρούν ένα απόθεμα βλαστικών κυττάρων, τα οποία ενεργοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης, προκειμένου να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών.

 

 

Πηγή: www.bimag.gr


Μοιράσου:


Ίσως σε ενδιαφέρουν

 


 

Σχόλια

Υποστήριξε το Kalma με ένα Likeή περίμενε 20 δευτερόλεπτα

Αν έχεις κάνει ήδη like, πάτησε εδώ