Site icon KalMa

Πώς Μπορείς Πραγματικά να ‘Αγοράσεις’ Ευτυχία

Όσο και να προσπαθείτε να εστιάσετε στους αγαπημένους σας στο τέλος του έτους, το θέμα των χρημάτων φαίνεται πάντα να πλανάται στο παρασκήνιο. Είτε γιατί κρατάτε μια νοερή καρτέλα με τα έξοδα που κάνατε για τις διακοπές, είτε γιατί περιμένετε να ακούσετε, αν πήρατε εκείνη την αύξηση ή το BONUS, οι πιθανότητες είναι να έχετε το μυαλό σας στα χρήματά σας και τα χρήματά σας στο μυαλό σας.

Σας υπηρετούν πραγματικά τα χρήματά σας; Σας κάνουν πιο ευτυχισμένους; Τα χρησιμοποιείτε για να ζήσετε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή; Εάν απαντήσατε όχι σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, υπάρχει ελπίδα. Επειδή η επιστήμη λέει ότι τα χρήματα μπορούν να σας φέρουν την ευτυχία – αν τα χρησιμοποιήσετε σωστά.

Χτυπήστε το στόχο σας

Η Ευτυχία σχετίζεται με το εισόδημα, αλλά μόνο μέχρι $ 75.000, σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσιευμένη μελέτη του Princeton το 2010. Άρα, τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι έχουν μεγαλύτερη “συναισθηματική ευημερία” με εισόδημα μέχρι $ 75.000, μετά το οποίο το επίπεδο της ευτυχίας εξομαλύνεται.

Ουσιαστικά, αυτή η μελέτη ποσοτικοποίησε αυτό που ενστικτωδώς είχαμε ήδη μαντέψει – ότι τα χρήματα ανακουφίζουν από το στρες της παρέχοντας τις πιο βασικές ανάγκες μας. Με άλλα λόγια, $ 75.000 ετήσιο εισόδημα αγοράζει την ειρήνη του μυαλού. Εν τω μεταξύ, το χαμηλό εισόδημα εντείνει τη συναισθηματική ένταση στις δοκιμασίες της ζωής, όπως σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά και το διαζύγιο, προκαλώντας πόνο από την οικονομική ανασφάλεια.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να μειώσουν ουσιαστικά τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής ψυχικής ασθένειας. “Γνωρίζουμε από τα αποτελέσματα ότι οι αλλαγές στο οικογενειακό εισόδημα είναι σημαντικοί οδηγοί της συναισθηματικής ζωής των ανθρώπων,” δήλωσε ο David Clingingsmith, συγγραφέας του paper και αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Case Western.

Τι σημαίνει αυτό για σας; Λοιπόν, αν έχετε ήδη χτυπήσει το όριο $ 75.000 και δεν είστε ευτηχισμένοι, αυτό σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται να μάθετε είναι πώς να ξοδεύετε αποτελεσματικά. Συνεχίστε την ανάγνωση! Αν δεν έχετε χτυπήσει το στόχο ακόμα, πρώτα πράγματα πρώτα: πρέπει να μάθετε τα νούμερά σας. Εφαρμόστε ένα σχέδιο δαπανών και λάβετε δράση για να βάλετε την οικονομική ασφάλειά σας στη θέση της. Απλά έχοντας ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες σας για τρεις έως έξι μήνες θα ανακουφίσει τη φωνούλα του πανικού μέσα σας που ρωτάει συνεχώς τι θα συμβεί αν έρθει μια κρίση.

Ωστόσο, η επιστήμη λέει ότι άσχετα από το πού βρίσκεστε στο οικονομικό ταξίδι σας, ξοδεύοντας τα χρήματά σας με αυτούς τους τρόπους θα σας φέρουν περισσότερη ικανοποίηση στη ζωή.

3 τρόποι να ξοδεύετε χρήματα που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

  1. Δαπανείστε για τρίτους – και γίνετε μάρτυρες του αντίκτυπου

Όπως αποδεικνύεται, η επιστήμη έχει κάνει δεκτό το αξίωμα, «είναι καλύτερα να δίνετε». Μια μελέτη του Χάρβαρντ που διεξήχθη σε περισσότερες από 100 χώρες, διαπίστωσε ότι είτε πλούσιοι είτε φτωχοί, οι άνθρωποι που προσφέρουν είναι πιο ευτυχισμένοι. Η ευτυχία αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν μπορούμε να δούμε την επίδραση του δώρου μας σε κάποιον.

Θυμηθείτε, κάθε φορά που δίνουμε σε κάποιον ένα δώρο πόσο ανυπομονούμε… για τη στιγμή που θα το ανοίξει. Καθώς ανοίγει το δώρο μας, ψάχνουμε το πρόσωπό του για την ικανοποίηση που ελπίζαμε ότι θα του προκαλούσαμε, δίνοντάς του ένα δώρο που ξέραμε ότι θα ήθελε. Δίνοντας ένα δώρο που αλλάζει τη ζωή κάποιου ή απλά να τους κάνει να αισθάνονται αγαπημένοι ανταποκρίνεται στην βαθιά ανάγκη μας για την αγάπη και τη σύνδεση, τη βελτίωση της ποιότητας της δικής μας ζωής με παράλληλη βελτίωση του άλλου.

  1. Δαπανείστε για ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Δημιουργήστε αναμνήσεις, όχι αγορές. Το να ξοδέυουμε χρήματα για εμπειρίες, μας κάνει πιο ευτυχισμένους από το να δαπανάμε χρήματα για υλικά πράγματα, για μερικούς λόγους.

Πρώτον, ξοδεύοντας τα χρήματά μας σε εμπειρίες δημιουργεί μια σχέση με τους ανθρώπους που μοιράζονται αυτή την εμπειρία – και αυτές οι αναμνήσεις αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μέρος της ταυτότητάς μας από τα πράγματα που αγοράζουμε. Στην πραγματικότητα, θυμόμαστε τις εμπειρίες μας καλύτερα από ό, τι ήταν στην πραγματικότητα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προσαρμοστούμε εύκολα στις υλικές αγορές και τις ξεχνάμε γρήγορα.

Ένα έγγραφο από το Πανεπιστήμιο Cornell του καθηγητή ψυχολογίας Thomas Gilovich έδειξε ότι μπορούμε επίσης να πάρουμε περισσότερη ευχαρίστηση από την αναμονή-προσδοκία μιας εμπειρίας από την αναμονή της απόκτησης υλικών πραγμάτων. Υπάρχει λόγος που αυτές οι λαμπρές διαφημίσεις πιστωτικών καρτών λένε συνήθως μια ιστορία των αγορών που πραγματοποιήθηκαν για τη δημιουργία μιας «ανεκτίμητης» ανάμνησης. Είναι οι εμπειρίες που ξεσηκώνουν τα συναισθήματά σας, είναι οι εμπειρίες που πουλάνε.

Σκεφτείτε το εξής: Η αναμονή του πακέτου από την αγορά σας στο Amazon δεν είναι η ίδια αναμονή με τον προγραμματισμό και τα όνειρα για τις διακοπές σας σε ένα εξωτικό νησί. Μπορείτε να πάρετε χρόνο από την εργασία σας, να ξεσκονίσετε τα ισπανικά σας, να διαβάσετε ταξιδιωτικά blogs κ.α., όλο αυτό το διάστημα να σκέφτεστε πόσο τέλεο θα είναι αυτό ταξίδι. Και από τη στιγμή που θα επιστρέψετε, θα λέτε την ιστορία όσων ζήσατε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Το καλύτερο από όλα, εμείς δεν συγκρίνουν τις εμπειρίες αρκετά τον ίδιο τρόπο συγκρίνουμε τα υλικά αγαθά μας με τους άλλους ανθρώπους του. Teddy Roosevelt μπορεί να έχουν πει το καλύτερο, όταν αξιωματική, “Σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς”. Αλλά ευτυχώς, να συμβαδίσουν με την Τζόουνς »δεν μεταφράζεται σε εμπειρίες με τον ίδιο τρόπο που κάνει τα πράγματα. Σίγουρα, οι φωτογραφίες Instagram των οικογενειακό ταξίδι συγκάτοικος κολλεγίων σας στη Χαβάη μπορεί να δώσει ταξιδεύετε φθόνο, αλλά δεν μειώνει τη χαρά που έχετε βιώσει κάμπινγκ στο Yosemite με το σύζυγό σας.

Παρόλο που μπορεί να είναι ευκολότερο να δοσουμε προτεραιότητα στην αγορά υλικών αγαθών, νομίζοντας ότι θα προσφέρουν περισσότερα μακροπρόθεσμα, οι ψυχολόγοι μας λένε ότι ισχύει το αντίθετο.

  1. ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν αγοράζουμε πίσω το χρόνο μας. Μα, δεν είναι ο χρόνος ένα από τα πράγματα που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν; Όπως αποδεικνύεται, όχι. Ο χρόνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν, ακριβώς επειδή είναι μια τέτοια πολύτιμη πηγή.

Η συγγραφέας του Happy Money: The Science of Happier Spending, Καθηγήτρια Elizabeth Dunn, προτείνει: “Μην αγοράζετε ένα ελαφρώς πιό φανταχτερό αυτοκίνητο, ώστε να έχετε θερμαινόμενα καθίσματα κατά τη διάρκεια των δύο ωρών που μετακινήστε. Αγοράστε μια θέση κοντά στη δουλειά, έτσι ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τελευταία ώρα της ημέρας για να κλωτσήσετε μια μπάλα γύρω από το πάρκο με τα παιδιά σας”. Μια μελέτη του πανεπιστημίου της Ζυρίχης συμφωνεί, αναφέροντας ότι θα χρειαζόσουν μια αύξηση 40% για να αντισταθμίσεις την πρόσθετη μιζέρια της μιας ώρας μετακίνησης.

Αλλά δεν είναι μόνο ο χρόνος που χαλάτε στην κίνηση που μπορείτε να αγοράσετε πίσω. Τι θα ήσασταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε για να κερδίσετε πίσω το χρόνο που ξοδεύετε για τον καθαρισμό του σπιτιού σας;

Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όσους από εμάς προέρχονται από σκληρά εργαζόμενες οικογένειες που έχουμε ανατραφεί για να κάνουμε τα πράγματα οι ίδιοι. Σίγουρα, μπορούμε να αλλάξουμε το δικό μας λάδι, αλλά είναι η καλύτερη χρήση του χρόνου μας; Θα μας φέρει χαρά; Αν ναι, ας το κάνουμε. Αν όχι, ας επανεξετάσουμε τι αξίζει ο χρόνος μας και ας τον περάσουμε αναλόγως.

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τέλος, η ευτυχία σας τελικά καθορίζεται από την ιστορία που θα πείτε στον εαυτό σας. Ποια είναι η ιστορία που λέτε σχετικά με τα οικονομικά σας; Είναι μια ιστορία που σας ενδυναμώνει ή που σας περιορίζει; Είναι μια ιστορία που σας κάνει ευτυχισμένους; Όπως λέει ο Τόνι Ρόμπινς, «Αλλάξτε την ιστορία σας, αλλάξτε τη ζωή σας.”

Στο ταξίδι σας προς την οικονομική ελευθερία, βεβαιωθείτε ότι θα καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη. Ένας από τους κυριότερους λόγους που η συλλογή περισσότερων πραγμάτων, δεν μας κάνουν ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα είναι επειδή προσαρμοζόμαστε γρήγορα σε αυτό. Η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside, λέει, «Αν έχετε μια αύξηση των εσόδων σας δίνει μια ώθηση, αλλά στη συνέχεια και οι φιλοδοξίες σας αυξάνονται πολύ … Έχετε πατήσει στον ηδονικό διάδρομο. Η προσπάθεια να το εμποδίσετε ή να το επιβραδύνετε είναι πραγματικά μια πρόκληση. ”

Το να καλλιεργείς συνειδητά την ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί για τη διατήρηση της χαράς.

Exit mobile version