Site icon KalMa

Δημιουργώντας Προοδευτικές Συνήθειες: Ένα Οδοιπορικό σε 7 Βήματα

Πόσο καιρό χρειάζεται για να αναπτυχθεί μια νέα συνήθεια;

Η χρονική περίοδος μπορεί να είναι οποιαδήποτε, από ένα μόνο δευτερόλεπτο μέχρι αρκετά χρόνια. Η ταχύτητα της ανάπτυξης νέων προτύπων συνηθειών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ένταση του συναισθήματος που συνοδεύει την απόφαση.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, μιλούν για αυτό, και θέλουν να χάσουν βάρος και να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια. Τότε, μια μέρα, ο γιατρός τους λέει ότι, αν δεν χάσουν το βάρος που πρέπει και δεν βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, είναι σε κίνδυνο να πεθάνουν σε νεαρή ηλικία.”

Ξαφνικά, η σκέψη του θανάτου μπορεί να είναι τόσο έντονη ή τρομακτική που το άτομο αλλάζει αμέσως τη διατροφή του, αρχίζει την άσκηση, σταματά το κάπνισμα, και γίνεται ένα υγιές και κατάλληλο πρότυπο ανθρώπου. Οι ψυχολόγοι αναφέρονται σε αυτό ως μια “σημαντική συναισθηματική εμπειρία.” Κάθε εμπειρία της έντονης χαράς ή πόνου, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά, μπορεί να δημιουργήσει ένα μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να αντέξει για το υπόλοιπο της ζωής ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, βάζοντας το χέρι σας σε μια καυτή σόμπα ή αγγίζοντας ένα ηλεκτρικό καλώδιο θα σας δώσει ένα έντονο και άμεσο πόνο ή σοκ. Η εμπειρία μπορεί να κρατήσει μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Αλλά για το υπόλοιπο της ζωής σας, θα έχετε αναπτύξει τη συνήθεια να μην βάζετε το χέρι σας σε καυτές σόμπες ή να αγγίζετε ηλεκτρικά καλώδια. Η συνήθεια θα σχηματιστεί αμέσως, και θα παραμείνει μόνιμα.

21 Μέρες για να σπάσει μια συνήθεια ή να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαρκεί περίπου 21 ημέρες για να σπάσει μια συνήθεια ή για να σχηματιστεί ένα νέο μοτίβο συνήθειας μέσης πολυπλοκότητας.

Με αυτό, εννοούμε απλές συνήθειες όπως το να σηκωθείτε νωρίτερα σε μια συγκεκριμένη ώρα, την άσκηση κάθε πρωί πριν ξεκινήσετε, να ακούτε podcasts στο αυτοκίνητό σας, να πηγαίνετε για ύπνο σε μια ορισμένη ώρα, να είστε ακριβής στα ραντεβού, να σχεδιάζετε την κάθε μέρα εκ των προτέρων, ξεκινώντας από τα σημαντικότερα καθήκοντα σας κάθε μέρα, ή την ολοκλήρωση των εργασιών σας πριν ξεκινήσετε κάτι άλλο.

Αυτές είναι οι συνήθειες της μέσης πολυπλοκότητας που μπορεί να είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθούν σε 14-21 ημέρες μέσω της πρακτικής και της επανάληψης.

Πώς να αναπτύξετε μια συνήθεια

Με την πάροδο των ετών, μια απλή, ισχυρή, δοκιμασμένη μεθοδολογία έχει καθοριστεί για την ανάπτυξη νέων συνηθειών. Είναι σαν μια συνταγή για την παρασκευή ενός πιάτου στην κουζίνα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αναπτύξετε οποιαδήποτε συνήθεια που επιθυμείτε. Με την πάροδο του χρόνου, θα είναι ευκολότερο και πιο εύκολο να αναπτύξετε τις συνήθειες που θέλετε να ενσωματώσετε στην προσωπικότητά σας.

1) Πάρτε μια απόφαση

Κατ ‘αρχάς, πάρτε μια απόφαση. Αποφασίστε ξεκάθαρα ότι θα αρχίσετε να ενεργείτε με ένα συγκεκριμένο τρόπο το 100% του χρόνου, όποτε απαιτείται αυτή η συμπεριφορά. Για παράδειγμα: Αν αποφασίσετε να σηκώνεστε από νωρίς και να κάνετε γυμναστική κάθε πρωί, ρυθμίσετε το ρολόι σας για μια συγκεκριμένη ώρα, και όταν το ξυπνητήρι χτυπάει, αμέσως να σηκώνεστε, να φοράτε τη φόρμα σας και να ξεκινάτε την άσκηση.

2) Ποτέ μην επιτρέπετε ούτε μια εξαίρεση στη νέα σας συνήθεια

Δεύτερον, ποτέ μην επιτρέπετε ούτε μια εξαίρεση στο νέο πρότυπο συνήθειας κατά τα στάδια της διαμόρφωσης. Μην βρίσκετε δικαιολογίες και μην κάνετε εκλογικεύσεις. Μην χαρίζεστε στον εαυτό σας. Αν έχετε αποφασίσει να σηκώνεστε στις 6:00 π.μ. κάθε πρωί, πειθαρχήσετε τον εαυτό σας να σηκώνεται στις 6:00 π.μ., κάθε πρωί μέχρι αυτό να γίνεται αυτόματα.

3) Πείτε στους άλλους ότι εξασκείτε μια νέα συμπεριφορά

Τρίτον, πείτε στους άλλους ότι πρόκειται να αρχίσετε μια καινούργια συνήθεια. Είναι εκπληκτικό το πόσο πιο πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι θα γίνετε όταν ξέρετε ότι οι άλλοι σας παρατηρούν για να δουν αν έχετε τη δύναμη της θέλησης να ακολουθήσετε την απόφασή σας.

4) Οραματιστείτε τη νέα σας συνήθεια

Τέταρτον, απεικονίστε τον εαυτό σας να εκτελεί ή να συμπεριφέρεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Όσο πιο συχνά μπορείτε να οραματιστείτε και να φανταστείτε τον εαυτό σας να ενεργεί σαν να είχε ήδη τη νέα συνήθεια, τόσο πιο γρήγορα αυτή η νέα συμπεριφορά θα γίνει αποδεκτή από το υποσυνείδητο μυαλό σας και θα γίνεται αυτόματα.

5) Δημιουργείστε μια επιβεβαίωση

Πέμπτον, να δημιουργήσετε μια θετική δήλωση που θα επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά στον εαυτό σας. Αυτή η επανάληψη αυξάνει δραματικά την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί η νέα συνήθεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε κάτι σαν, “Ξυπνάω ακριβώς στις 6:00 π.μ. κάθε πρωί!” Επαναλάβετε αυτά τα λόγια πριν να κοιμηθείτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα ξυπνάτε αυτόματα λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, και σύντομα δεν θα χρειάζεστε καν ξυπνητήρι.

6) Να επιμείνετε

Έκτον, αποφασίστε να επιμείνετε στη νέα σας συμπεριφορά μέχρι να είναι τόσο αυτόματη και εύκολη που να αισθάνεστε πραγματικά άβολα όταν δεν κάνετε ό,τι έχετε αποφασίσει να κάνετε.

7) Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Έβδομον, και το πιο σημαντικό, δώστε στον εαυτό σας μια ανταμοιβή κάποιου είδους για την άσκηση της νέας συμπεριφοράς. Κάθε φορά που θα ανταμείβετε τον εαυτό σας, επιβεβαιώνετε και ενισχύετε τη συμπεριφορά. Σύντομα θα αρχίσετε να συνδέετε, σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο, τη χαρά της ανταμοιβής με την συμπεριφορά. Μπορείτε να ορίσετε το δικό σας πεδίο ισχύος των θετικών συνεπειών που υποσυνείδητα προσβλέπετε ως αποτέλεσμα της ενασχόλησής σας με τη συμπεριφορά ή συνήθεια που έχετε αποφασίσει. 

Exit mobile version