Ο Κόσμος όλος στην παλάμη του χεριού μας

από Παναγής Μεταξάτος
223 προβολές 4 λεπτά ανάγνωση

Πριν από 5 χρόνια έγραψα ένα βιβλίο  ‘’Το Μέλλον  ήρθε πιο  Νωρίς’’ και σχολίαζα τις  αλλαγές  που προμηνύονται  μέσα από τις εξελίξεις.

Ήρθε η πανδημία στην συνέχεια και λειτούργησε σαν χύτρα ταχύτητας , όπου ο χρόνος λες  και συρρικνώθηκε .

Ξαφνικά δεν προλαβαίνουμε τις αλλαγές . Πήραμε ένα κινητό τηλέφωνο τη δεκαετία του  ΄90  και η επικοινωνία μας άλλαξε επίπεδο. Δέκα χρόνια μετά όμως , βάλαμε το γραφείο μας στο κινητό μας , που ταυτόχρονα έγινε και ο διασκεδαστής μας , αλλά και ο προπονητής του εγκεφάλου μας.

Ο  Κόσμος  όλος στην παλάμη του χεριού μας.

Ωράριο εργασίας : φτιάξε το μόνος σου.

Αντικείμενο εργασίας :  Ότι σου αρέσει.

Χώρος εργασίας   : Ο κόσμος όλος.

Πανεπιστήμιο σου : Η τεχνική νοημοσύνη που μπήκε στην υπηρεσία σου.

Πληροφόρηση σου: Ανάλογα με το γούστο σου, νά ναι καλά το F/B, Tweeter , Instagram, TikTok, YOUTUBE κ.α.

Κουτσομπολιό: Όρεξη νά χεις  .Από όσους αποδέχεσαι τη φιλία τους θα ξεχωρίσουν καμιά 50 αριά ,που θα σχολιάζουν αυτά που γράφεις και εσύ όπως και οι άλλοι(με θυμό, χιούμορ, σεβασμό, θαυμασμό.) Βάλε και ένα κλικ , τσάμπα είναι. Άσε που ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σου θα βρεις ή θα σε βρει μια ομάδα να γίνεις μέλος. ‘’Οι φίλοι της τηγανητής πατάτας’’,  ή  ‘’Δουλεύοντας με το  Κοπανάκι ‘’ ή ‘’Οι κουρλοί της Κεφαλλονιάς ‘’.

Τέρμα οι κάρτες Χριστούγεννα και Πάσχα , γλυτώνεις και τα γραμματόσημα.

Τέρμα οι ουρές σε Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες , πλοία , λεωφορεία, ….τρένα.

Ξέχασε και την Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 105.

Μπορείς και κάθε εβδομάδα να ποστάρεις από μια ‘’ σύγχρονη ‘’ φωτογραφία σου για να βλέπουν , πως έχεις ομορφύνει κι άλλο.

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα με σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό τρόπο , αλλά νομίζω προέχει , οι παρατηρήσεις αυτές να οδηγούν σε ωφέλιμες  προβλέψεις για το μέλλον.

Οι αυτοματισμοί που μπήκαν στη ζωή μας , με τον ευρύτερο χαρακτηρισμό ‘’εφαρμογές’’

G,P,S. , τι καιρό θα κάνει στο χωριό την άλλη εβδομάδα, ή ότι άλλο είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης ηλεκτρονικής μας εποχής και έχουν ήδη διαφοροποιήσει την καθημερινότητα μας. Σήμερα ο πολίτης που γνωρίζει να χειριστεί τις ανάγκες του ‘’ηλεκτρονικά’’ , βρίσκει λύσεις που ο απλός πολίτης ‘’παλιάς’’ κοπής αδυνατεί.

Το μέλλον φαντάζει απρόβλεπτο και λίγο ΄΄τρομακτικό’’ λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού της ζωής. Οφείλω  να σας υπενθυμίσω ότι τα τελευταία 30 χρόνια οι γνώσεις μας γύρω από το σύμπαν αυξήθηκαν κατά 1.5 δισεκατομμύριο φορές (Σιμόπουλος).

Η λογική ακολουθία , που σε κάποιο βαθμό ίσχυε στο παρελθόν , δεν επαληθεύεται  πια και αυτό που δείχνει να επικρατεί τελικά είναι το  ΜΗ  ΛΟΓΙΚΟ.

Μερικές φορές η ζωή μας  είναι σαν να παίζουμε  Joker . Δύσκολα παίρνουμε αποφάσεις γιατί δεν είμαστε βέβαιοι .  Όμως  να γνωρίζετε ότι:

‘’Όταν δεν παίρνω απόφαση’’ (επειδή δεν είμαι σίγουρος)

‘’ Έχω πάρει απόφαση, να μην πάρω απόφαση.’’ Η μη λήψη απόφασης , είναι απόφαση

Έτσι οι άλλοι αποφασίζουν για μας. Γι αυτό διάβασε τα παρακάτω με προσοχή.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος  είναι ένα βιοκομπιούτερ  συμπαντικής εμβέλειας , είναι συνδεδεμένος με εκατομμύρια άλλους εγκεφάλους και σε επίπεδο υποσυνείδητης  γνώσης  γνωρίζει σχεδόν τα πάντα . Έχει εξελιχθεί σαν νευρώνας του πλανητικού εγκεφάλου και στην ανάλογη συχνότητα λειτουργίας  μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις , όπως εξ άλλου θα κάνει σε λίγο και η τεχνική νοημοσύνη , σαν μετεωρολογικό δελτίο.

Από το 1928 ο HANS  BERGER (εφευρέτης του εγκεφαλογράφου) έχει χαρτογραφήσει τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου που έχουν καθιερωθεί σαν δεξί καιμ αριστερό ημισφαίριο , με διαφορετικές λειτουργίες το καθένα.

Το αριστερό σχετίζεται περισσότερο με την λογική , την ανάλυση , το επί μέρους , την εξατομίκευση , τη σωματική δράση, τη συνειδητή σκέψη, τα μαθηματικά κ.α.

Το δεξί σχετίζεται με την ολότητα , το σύνολο, την διόραση, την διαίσθηση , τη φαντασία, την υπεραισθητή αντίληψη, την υποσυνείδητη σκέψη κ.α.

Το 93% των ανθρώπων (ενηλίκων) χρησιμοποιεί  συνειδητά μόνο το 15% των λειτουργιών του και επομένως ένα ελάχιστο  ποσοστό των δυνατοτήτων του.

Όταν ο εγκέφαλος  είναι κάτω από πίεση (στρες) λειτουργεί λιγότερο από το 15% του , ενώ όταν είναι χαλαρωμένος ή όταν κοιμάται ξεπερνά το 85%.

Το 1966 μετά από 22 χρόνια έρευνας ο  Μεξικανός  JOSE  SILVA επαλήθευσε τις ανακαλύψεις  του Hans Berger και παρουσίασε τη Μέθοδο SILVA , ένα σύστημα νοητικών ασκήσεων , με το οποίο εντός ολίγων ωρών ο εκπαιδευόμενος , μπορεί να παραμένει με συνείδηση ενώ λειτουργεί ο δεξιός του εγκέφαλος και να αξιοποιεί τις δυνατότητες του.

Υποθέστε ότι έχετε ένα smartphone , android  τελευταίας τεχνολογίας  με περασμένες όλες τις σύγχρονες εφαρμογές και δυνατότητες που μπορείτε να κάνετε τα πάντα, αλλά εσείς μόνο τηλέφωνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  ή το πολύ να παίξετε και καμιά πασσιέτζα . Προφανώς δεν φταίει η συσκευή , αλλά ο χειριστής της.

Μερικές εφαρμογές θα θα διευκολύνουν τη ζωή μας , όπως για παράδειγμα να σφουγγαρίζεται  το πάτωμα ενώ λείπετε, να ανάβετε το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό , τα φώτα ή την ηλεκτρική κουβέρτα 20’ λεπτά πριν πάτε σπίτι .  Όμως αν θα ήταν έξυπνο να επενδύσετε στο  bi t coin ή σε μετοχές , ή σε χρυσό κ,ο,κ, θα σας το πει η διαίσθηση σας ,η οποία μπορεί να εκπαιδευτεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εδώ θα ρωτούσε κάποιος :    — Εκπαιδεύεται η διαίσθηση;

Η απάντηση είναι  Ν Α Ι , όπως και η Μ Ν Η Μ Η  , η φαντασία , η διόραση , η αυτοπεποίθηση ,η θετική σκέψη, η αυτοπειθαρχία, η αυτοεκτίμηση , ο σεβασμός , η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η δημοκρατία , αλλά και τόσα άλλα απαραίτητα στην καθημερινότητα μας που μας χαρακτηρίζουν σύγχρονους και πολιτισμένους ανθρώπους.

Αναφέρομαι στην σωματική και νοητική χαλάρωση , στον προγραμματισμό, στη θεραπεία από απόσταση , στην χαρά στον εθελοντισμό στις τέχνες, στην επικοινωνία στο γρήγορο διάβασμα, την δυναμική μάθηση στην προσφορά , στη συγχώρηση , στην αγάπη.

You may also like

Αφήστε ένα Σχόλιο

🍪 "Γεια σας! Χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στο ταξίδι αυτοβελτίωσης - πατήστε 'Αποδοχή' για να συνεχίσετε ή 'Απόρριψη' αν προτιμάτε την αυτοβελτίωση χωρίς Cookies!" Αποδοχή Απόρριψη