ΠΟΣΗ ΧΑΡΑ ΒΙΩΝΕΙΣ;

Αξιολογώντας το Μέτρο της Χαρούμενης Ύπαρξής σας

από Παναγής Μεταξάτος
80 προβολές 3 λεπτά ανάγνωση

Έχω γνωρίσει στη ζωή μου πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους που δεν πέτυχαν να

γίνουν πλούσιοι ή διάσημοι (οι περισσότεροι δεν το προσπάθησαν), είναι όμως ιδιαίτερα

ευχαριστημένοι από τη ζωή τους.

Ερχόμενος όμως πιο κοντά στη ζωή τους με μερικούς από αυτούς , με εντυπωσίασε

Η ικανοποίηση που έπαιρναν μέσα από αυτό που έκαναν , επειδή ήταν ξεχωριστό γι αυτούς

αλλά και τους αποδέκτες  τους.

Σκέπτομαι ότι δεν ζητήθηκε από κανένα να λύσει κάποιο ‘’παγκόσμιο’’ πρόβλημα, αλλά οι ίδιοι αισθανόταν ότι αυτό που έκαναν είναι

αρκετό και προς την κατεύθυνση ενός καλύτερου κόσμου , οπότε άξιζε τον κόπο να βρεθούν σε αυτήν την διάσταση και η Ανώτερη Ευφυία τον ανταμοίβει με τον δικό της τρόπο.

Συνήθως και η ανταμοιβή είναι με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που οι περισσότεροι νομίζουμε.  Ούτε παράσημα και διακρίσεις , ούτε πολλά χρήματα και πολυτέλειες  υπάρχουν στις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Μια ισορροπία χαρακτηρίζει τις ζωές τους , όπου δεν λείπει κάτι ή περισσεύει . Αυτό όμως που ξεχώριζε πάντα ήταν η χαρά, ένα στοιχείο που λείπει από πολλούς κατά τα άλλα πετυχημένους ανθρώπους.

Να προσθέσεις χαρά στη ζωή σου δείχνει να είναι απλό . Στην πράξη όμως οι άνθρωποι πολλές φορές παρασύρονται  από συναισθήματα που κάθε άλλο από χαρά τους προκαλούν. Εδώ χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε  ότι η χαρά είναι ένα συναίσθημα που μπορείς  να το νιώσεις με πάρα πολλές ανθρώπινες πράξεις  και όχι μόνο με το παιχνίδι που την συνδέαμε παλιά σαν μικρά παιδιά.

Υπάρχει ουσιαστική ικανοποίηση κα ιδιαίτερη χαρά στην προσφορά . Αυτός που προσφέρει κάτι (χρήμα, χρόνο, ιδέα ,δεξιότητα,

επίτευγμα χωρίς απαραίτητα να διεκδικεί αντάλλαγμα , μπορεί να βιώνει χαρά.

Ένας καλλιτέχνης  αισθάνεται ότι ‘’εισπράττει’’ χαρά  όταν με τον δικό του τρόπο καταφέρει να αγγίξει συναισθηματικά τους άλλους.

Κάποιος που σκαλίζει ένα ξύλο ή μάρμαρο για να του δώσει κάποια μορφή ή σχήμα , αλλά και αυτός που γράφει ένα άρθρο, κείμενο, βιβλίο, ή ζωγραφίζει ,η ακόμα αυτός που βελτιώνει την απόδοση του στην εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού σε ένα όργανο ή  μαθαίνει παιδιά , νέους ή φοιτητές  μια επιστήμη ή τέχνη , παίρνει ξεχωριστή χαρά η οποία με τον καιρό μετατρέπεται σε γαλήνη, ηρεμία σιγουριά και απόλαυση.

Όλοι είμαστε μαθητές και δάσκαλοι και όταν ο μαθητής  ξεπερνά τον δάσκαλο ,η χαρά

Του δασκάλου είναι μεγαλύτερη. Αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν δάσκαλο και έναν γνώστη, θεωρητικό ,παρουσιαστή ,σύμβουλο κ.λ.π. είναι το ‘’κάψιμο’’ , η έγνοια ,ανάγκη να δώσει ότι ξέρει  με την ελπίδα ο μαθητής να προσθέσει το δικό του προσωπικό στίγμα  και να το κάνει καλύτερο, να το εξελίξει να το παραδώσει για να βελτιωθεί η ζωή ολόκληρη.

Δεν κρατά μυστικά ο πραγματικός δάσκαλος . Τα μυστικά κρύβουν εγωισμό, αλαζονία, καύχημα  όλα επιπόλαια συναισθήματα που δείχνουν χαμηλή αυτοεικόνα αυτού που τα αισθάνεται

Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι γύρω μας πραγματικοί δάσκαλοι και θα τους αναγνωρίσεις από τη χαρά που μοιράζονται όταν σου δίνουν αυτό, που έφτιαξαν με  κ έ φ ι .

Είναι μικροί επαγγελματίες  που παράγουν συνήθως κάτι χειροποίητο  από μαντολάτο και παστέλι μέχρι τραχανά κεραμικό ή κόσμημα ή μαρμελάδα .

Το κ έ φ ι είναι το μυστικό , είναι συνώνυμο με το  μ ε ρ ά κ ι   που λειτουργεί  σαν κοινός παρανομαστής για τη χαρά της δημιουργίας.

Κατάλαβες τώρα γιατί οι Έλληνες  έχουν δημιουργήσει αυτές τις 2 λέξεις που δεν μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες και μαζί  με το   φ ι λ ό τ ι μ ο  την  λ ε β ε ν τ ι ά  και την

Φ ι λ ο ξ ε ν ί α συμπληρώνουν την πεντάδα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (ψυχογραφικών) στοιχείων που έχει ένας Έλληνας  και τον κατατάσσουν στις εθνότητες που αντέχουν στον χρόνο .

Αν έχετε παρασυρθεί στη ρουτίνα της καθημερινότητας , που το ένα ανιαρό πράγμα φέρνει το άλλο  και η δύναμη της συνήθειας  σας έχει καθηλώσει κάνοντας τα ίδια και τα ίδια  που σε λίγο θα σας οδηγήσουν σε καταθλιπτικές συμπεριφορές , κάντε για αρχή  3 απλά πράγματα.

  • Πιείτε 2  τσίπουρα (και ρακί κάνει) με γαύρο τηγανητό για μεζέ  (και χταπόδι κάνει).

Βάλτε  μετά  10 λεπτά ένα ζειμπέκικο  και χορέψτε.

  • Πηγαίνετε μια βόλτα στην Πνύκα και αγναντέψτε την Ακρόπολη

Διαλογιστείτε  πάνω σε μια πέτρα. Ευχαριστείστε την Ανώτερη Ευφυία  που υπάρχετε και όσες ευλογίες σας έχει δώσει.

  • Σκαλίστε ένα ξύλο ή γράψτε ένα ποίημα.
  • Επισκεφτείτε σε ένα Άσυλο Ανιάτων , Νοσοκομείο , Γηροκομείο και μιλήστε με κάποιον που δεν έχει επισκέπτη και δεν τον γνωρίζετε . και ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ.

Είπα  3 αλλά έγραψα 4 πράγματα που θα ήταν καλύτερα να κάνεις . Έτσι  είμαι εγώ στα 3 παίρνεις 1  δώρο  ακόμη  (πωλητής είμαι)

Να είσαι Όλο και Καλύτερα   Χαρούμενος

Παναγής  Μεταξάτος

Υ.Γ.  Κάθε Κυριακή στις  11 το πρωί πίνουμε καφέ και με ακούτε ζωντανά στα  F/B, YOUTUBE  κ.α.

You may also like

Αφήστε ένα Σχόλιο

🍪 "Γεια σας! Χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στο ταξίδι αυτοβελτίωσης - πατήστε 'Αποδοχή' για να συνεχίσετε ή 'Απόρριψη' αν προτιμάτε την αυτοβελτίωση χωρίς Cookies!" Αποδοχή Απόρριψη